Biografie

Interesse in techniek

Mijn naam is Jeffrey Kroonstuiver, geboren op 11 juni 1985 te Hoorn. Al vanaf mijn vierde jaar ben ik bezig met het bouwen en ontwerpen met papier en lego of een combinatie daarvan. Op deze manier kon ik knikkerbanen en racebanen creëren. Creatie van nieuwe dingen heeft altijd mijn interesse gehad. Zo probeerde ik op mijn achtste met Mecanno oneindige beweging (en daarmee energie) uit te vinden.

Vanaf mijn twaalfde kreeg ik de beschikking over een computer met een inbelmodem voor het internet. Vanaf dat moment kreeg mijn interesse in computers een boost en begon ik met mijn eerste websites. Het was voor mij mogelijk om een website te bouwen en deze hosten via GeoCities, een dienst die inmiddels niet meer beschikbaar is.

School en studies

Op mijn veertiende ging ik naar de Goudse Scholengemeenschap, waar ik begon op MAVO/HAVO niveau. Helaas haalde ik door omstandigheden mijn derde jaar havo niet en besloot halverwege het volgende jaar naar de MAVO te gaan. Op deze manier zou ik snel en eenvoudig een diploma kunnen halen, om vervolgens te kunnen gaan werken. Mijn keuze pakket op de MAVO bestond uit Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Na HTML en CSS onder de knie te hebben, ontwikkelde ik een interesse in programmeren. Zo leerde ik mezelf Visual Basic 6 om zelf desktop applicaties te kunnen ontwikkelen. Op dat moment werd het voor mij mogelijk om zelf oplossingen te maken voor problemen die ik zelf ervoer bij het gebruik van de computer. Naast het technische aspect van de ontwikkeling, groeide mijn interesse voor ontwerp ook. Zo ben ik toen begonnen met Adobe Photoshop 6, voor het maken van interfaces voor mijn websites en applicaties.

In deze periode kreeg ik ook meer interesse voor games op de computer. Vanaf mijn zeventiende ben ik begonnen met het spelen van competities op de computer met het spel Medal of Honor: Allied Assault. Een jaar lang heb ik in teamverband tegen andere teams over de hele wereld gespeeld. Tijdens mijn MBO opleiding kreeg ik interesse in het bedenken en ontwerpen van games en maps voor bestaande games. Zo heb ik voor de eerste Source Engine verschillende maps, models en textures gemaakt voor andere spelers om mee te spelen. Ik ben toen ook bezig geweest met het bedenken en maken van een full mod voor de Source Engine.

Werken en leren

In 2003 ben ik begonnen aan een opleiding ICT Beheerder aan het ROC ID College in Gouda, toen ik aan het einde van het eerste jaar moest stoppen vanwege Pfeiffer. Dit heeft mij door fysieke beperkingen bijna 2 jaar beperkt in de mogelijkheden voor het verder studeren wat betreft een opleiding. Echter bood dit mij andere mogelijkheden voor het lezen van boeken en het opdoen van kennis met behulp van het internet. Zo deed ik kennis op over het .Net Framework van Microsoft, leerde ik werken met Photoshop 7 en Dreamweaver MX. Daarnaast begon ik toen ook met het leren werken met Flash en ActionScript.

In 2005 heb ik mijn opleiding aan het ROC ID College in Gouda vervolgt, om deze vervolgens in 2009 af te kunnen ronden. Omdat ik op dit moment ook al behoefte had aan een inkomen, besloot ik in 2008 om na mijn stage bij SPS te Reeuwijk te blijven werken en mijn opleiding BOL/BBL te gaan doen. Gedurende mijn opleiding en werkervaring kreeg ik meer het besef dat mijn interesse vooral lag bij het (interactie)ontwerp van digitale producten. Het programmeren van de verschillende talen, was voor mij de enige manier waarop ik mijn ideeën kon realiseren. Inmiddels had ik mezelf ook leren programmeren in PHP en JavaScript.

Bij SPS werkte ik van februari 2008 tot en met februari 2011 als parttime systeembeheerder met Unix en Linux gebaseerde systemen. Daarbij fungeerde ik ook als databasebeheerder voor Oracle en Microsoft SQL Server databases. Tijdens mijn werk bij SPS merkte ik dat de behoefte naar ontwerp van digitale producten groter werd en besloot ik mij meer te mengen bij het in-house ontwikkelteam van SPS. Op deze manier heb ik het eerste prototype van het Gensys Dashboard ontworpen en ontwikkeld, waarmee realtime incident-, bedrijfs- en probleemstatistieken inzichtelijk werden gemaakt. Later heb ik het Dashboard in de huidige vorm gerealiseerd als ontwerper door het development team aan te sturen en te ondersteunen bij het maken van ontwerp keuzes.

Verder leren

Vanwege mijn aanhoudende honger naar meer kennis over ontwerp, besloot ik in 2009 om een HBO opleiding Communicatie & Multimedia Design te gaan doen aan de Haagse Hogeschool. Al snel had ik het gevoel om volledig op mijn plek te zijn en vragen over onderzoek en ontwerp die ik op dat moment had, vielen al snel op hun plek. Veel van deze kennis over interactie ontwerp kon ik ook direct toepassen bij SPS, al bleek al snel dat de cultuur binnen het bedrijf niet helemaal aansloot bij mijn doelen die ik tijdens mijn studie leerde ontwikkelen.

Voor mij werd de eindgebruiker van mijn digitale producten erg belangrijk, maar hierin kon ik bij SPS niet meer verder groeien. Nadat ik in 2011 ontslag nam bij SPS, besloot ik als freelance webdesigner te gaan kijken of ik hier kon vinden wat ik zocht. Zo heb ik voor verschillende goede doelen websites ontworpen en ontwikkeld en ontdekte ik het organiseren van evenementen. Zo heb ik kennis gemaakt met TEDx en organiseerde ik mijn eerste evenement ‘Apps For The Planet’. Wanneer er niet werd gewerkt in teamverband aan een project, miste ik de samenwerking en de gezelligheid binnen een bedrijf.

Een nieuwe baan

Zo besloot ik om in augustus 2011 weer op zoek te gaan naar een bedrijf, om weer binnen teamverband te kunnen werken aan digitale producten. Ik vond PuntNL en binnen enkele dagen kon ik aan de slag als front-end developer/User Experience Designer om websites voor (non-)profit organisaties websites te ontwerpen en ontwikkelen. Deze websites maakte ik veelal volgens de richtlijnen voor Drempelvrije websites, om vervolgens het waarmerk voor de website te kunnen verkrijgen. Bij PuntNL heb ik ook het Generiek Formulier ontworpen en ontwikkeld. Met het Generiek Formulier is het mogelijk om een bestaand HTML formulier direct te laten valideren aan de hand van een aantal eigenschappen. Hoewel ik hier veel kennis opdeed over accessibility volgens de richtlijnen van Drempelvrij.nl, wilde ik breder met mijn kennis bezig zijn dan alleen HTML, PHP, CSS en JavaScript. Daarnaast had ik ook behoefte aan een projectmethode als Agile (Scrum) om de projecten te kunnen stroomlijnen.

Na 8 maanden bij PuntNL te hebben gewerkt, besloot ik opnieuw om een punt te zetten achter mijn baan. In augustus 2012 heb ik mijn bedrijf Careful Design opgericht, om te kunnen gaan werken aan apps, websites en software met een maatschappelijke insteek. Hoewel mijn bedrijf vooral bedoeld is voor het kunnen publiceren en verkopen van de producten die ik bedenk, ontwerp en ontwikkel, heb ik ook andere organisaties zoals TEDxYouth@Amsterdam verder geholpen uit naam van Careful Design.

Op dit moment

In Juni 2013 heb ik mijn HBO Communicatie en Multimedia Design opleiding afgerond door mijn afstudeeropdracht te doen over onderzoek naar jongeren met autisme in relatie tot ontwerp. Ik maakte ook voor de tweede keer deel uit van de HOT100, nadat ik in 2012 (op pagina 18/19), nu ook in September 2013 in het boekje geplaatst ben als een van de meest getalenteerde en veel belovende studenten.

Ik ben erg geïnteresseerd in psychologie, omdat het mij interesseert en omdat ik denk dat het begrijpen van menselijke keuzes bijdraagt aan de kwaliteit van UX/IxD ontwerp. Verder heb ik ook interesse in sociologie en neurologie. Een deel van de boeken die ik heb gelezen, kun je terug vinden op GoodReads.com. Ik ben gek op het bezoeken en organiseren van evenementen, concerten, musea en andere dingen die mensen op een inspirerende manier bij elkaar brengen.

Op dit moment werk ik als docent op de Haagse Hogeschool en geef ik les in HTML, CSS, JavaScript, PHP & MySQL en Interactie Ontwerp. Daarnaast begeleid ik mijn studenten als docent in het ontwerpen en ontwikkelen van hun projecten.

Terug naar top